Esperwing op de fiets

Waarom film ik niet wat ik fotografeer terwijl ik fiets?

De herfst is een seizoen van verzamelen. Paddenstoelen, noten, appels, beeldmateriaal…

Het begon als een leuk idee. Zet gewoon een camera op het stuur van je fiets en begin met filmen. Wie weet kun je er nog wat mee voor de blog. Ik vond nog ergens een vergeten action camera, zo’n sony apparaat met extra stabilisatie en regenhoes. Die ging de afgelopen maand mee op de fiets zonder een echt plan van aanpak of idee van scènes. 

Iedereen die mij kent, weet dat ik mij in het algemeen liever met de fiets verplaats dan met de auto. Toch ben ik overtuigd dat fietsen voor iedere fotograaf interessant kan zijn. Je komt overal door; straten die zijn afgesloten, bospaden, parken, het stadscentrum. Je hebt de mogelijkheid om direct te stoppen en af te stappen, mocht iets onverwachts je pad kruisen.

Je bent een stuk sneller van het ene mooie gebied naar een ander punt van interesse gereisd dan te voet. Eveneens ben je vlug weer terug gefietst naar een eerder punt, mocht dat bij nader inzien toch het mooiste zijn van de route. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik met mijn gezin of vrienden ergens ga wandelen en op een andere dag terug ga met de fiets en al mijn cameramateriaal. De meeste wandelpaden hier in de regio zijn met de fiets ook wel bereikbaar.

Fietstas

Speaking of… cameramateriaal is vaak zwaar. Zelfs met een lichte systeemcamera, sjouw ik vaak nog extra zaken mee zoals flitsers, een flitsparaplu, extra zoomlens, statief. Lang leve de fietstas! Tegenwoordig zijn er massa’s fietstassen in omloop die je met een gemakkelijk kliksysteem van je fiets kunt afhalen en op je rug kunt zetten of omhangen als draagtas. Maar tijdens het fietsen heb je tenminste geen extra gewicht op je rug. 

Dit alles is echter wel afhankelijk van één zeer belangrijke factor en dat is het weer. Ik heb geen probleem met een paar druppels, maar bij onophoudelijke regenbuien of storm ga ik ook wat anders doen. Niet geheel toevallig wordt dit blogje geschreven terwijl het buiten pijpestelen regent. 

Maar dat was zeker niet het soort weer dat we de laatste weken hebben gehad. Warme middagen, lage zon, kleuren die fel contrasteren met grijze lucht, mooi gevormde schapenwolkjes. En nu staat de externe harde schijf vol extreem zware bestanden en worstel ik mij door u-ren beeldmateriaal. Ik weet bij momenten niet waar te beginnen.

Maar omdat ik niet graag materiaal laat liggen. Bij deze: mijn eerste on-the-road- bike film. En geen zorgen, hij duurt maar een 3tal minuten.

Tips en adviezen zijn uiteraard altijd welkom. Zo twijfel ik bijvoorbeeld of ik de camera beter op een helm kan zetten. Ook is er nog steeds een zoektocht gaande naar een betere app om video’s te bewerken (liefst gratis).

Mocht je dit leuk vinden, er is zelfs al een tweede filmpje dat je hier kunt bekijken. Terwijl ik vrolijk blijf knippen en monteren aan de volgende.

En blijf verzamelen uiteraard. De herfst is nog lang niet over.

Esperanza Wingelaar Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *