Bizarre lenzen

Laatst geüpdatet op september 9, 2021

Deel 1 – Samyang UMC Fish-Eye II 8mm f2.8

Ik heb er zo 3: bizarre lenzen. Of misschien moet ik speciallekes zeggen. Een woord dat ik hier in België heb geleerd. Iemand die opvalt en zich anders gedraagt, wordt een specialleke genoemd. En dat klinkt, zoals wel vaker in de Vlaamse taal, vriendelijker dan het wordt bedoeld. Toch is dat nu de term die mij steeds te binnen schiet bij het beschrijven van deze lenzen. Ze functioneren anders dan anders, gaan soms volledig de mist in, hebben hun eigen karakter en gebruiksaanwijzing. En de foto’s die je ermee maakt, vallen op (alsof dat überhaupt ooit negatief zou zijn). Kortom, het zijn speciallekes. En ik vind ze geweldig.

In de komende 2 weken verzamel ik de foto’s van mijn andere karakterlenzen, de Lensbaby Sweet 35 en de populaire vintage Helios-44-2. Dus er volgt nog een deel 2 en 3. In dit artikel beschrijf ik de Samyang Fish-eye 8mm. Al deze lenzen zijn overigens tweedehands aangeschaft, iets dat ik iedereen kan aanraden. Niet enkel omdat het financieel interessant is, maar omdat er heel wat materiaal en prachtige lenzen in omloop zijn die nog prima presteren.

Ik houd van groothoek, dus dat ik ooit wel eens voor de absurd wijde vervorming van een fish-eye lens zou kiezen, was enkel een kwestie van tijd. 

Net als met een groothoek kan je heel kort op je onderwerp fotograferen en daarmee een mooie diepte in je beeld creëren. Het is voor de kijker alsof hij mee in de scène staat. Echter met de bolle lens van een fish-eye fotografeer je de wereld ook boller. Het is alsof iemand 2 elastiekjes heeft bevestigd aan de korte hoeken van je foto en het beeld uit elkaar heeft getrokken. Het onderwerp op de voorgrond is absurd groot en alles dat meer naar achteren staat, wordt extra klein. Je beeldhoek is daarmee zó groot dat je bij momenten moet uitkijken om niet je eigen handen of voeten mee te fotograferen. Of zoals bij mij vaak gebeurt: de riem van de camera of mijn eigen schaduw. 

Mijn 2de hands Samyang 8mm f2.8 vond ik voor een zacht prijsje. Hij is van metaal, maar wel klein van formaat en dus ook super gemakkelijk om mee te nemen. Het is een manuele lens, maar met een soepele ring om te focussen. De diafragma-ring heeft een stuggere klik zodat je deze niet ongewild verandert. Een van de eerste foto’s die ik er mee maakte was deze simpele snapshot van de muziekkamer in een late avondzon. De kleuren sprongen eruit en het geheel was direct zo sfeervol dat ik verkocht was. Ik denk trouwens dat veel van mijn favoriete foto’s met deze lens zijn gemaakt bij een lage zon. Je kunt er hele gave lensflare en sun-stars mee creëren.   

Samyang UMC Fish-Eye II, 8mm f2.8

Zandloperpad Maasmechelen

Sweetspot

Een f2.8 diafragma is zeker een pluspunt bij een indoor situatie of bij slechter licht, maar ik kan je afraden om de lens vol continu met wijdopen diafragma te gebruiken. In een review las ik ooit dat de sweetspot van deze lens ligt op f8. Scherpstellen is dan amper nodig omdat alles scherp in beeld is van hoek tot hoek. Sinds ik dat toepas, heb ik inderdaad minder mislukte foto’s.

Het perfect mogelijk om je fish-eye beelden recht te zetten in de nabewerking zodat je de lens ook kunt inzetten als groothoeklens. Ik heb dit wel eens geprobeerd, maar ben niet geheel enthousiast over het resultaat. Het is ook eigenlijk niet mijn intentie om die vervorming te veranderen omdat ik hem bij gebruik van deze lens juist wil inzetten. Anderzijds is de fish-eye wel iets goedkoper dan een groothoeklens. Hij zou hiermee een dubbele functie kunnen krijgen. Mocht je dit interessant vinden, lees dan deze zeer uitgebreide uitleg op de blog van Lonely Speck . Een fotograaf die zijn eigen fish-eye Samyang trouwens regelmatig gebruikt voor astrofotografie.

Is dit dé lens waar ik altijd mee op pad ga? Eigenlijk wel. Met zijn klein formaat is hij vlot meegenomen en heb ik hem meestal wel in de cameratas. Niet om hele series mee te schieten, maar voor het geval ik nog iets apart wil proberen.

Bij mijn meest recente vakantie schoof ik hem vlug nog in de cameratas. Dat terwijl ik luidkeels had verkondigd niet meer dan 2 lenzen mee te nemen.

Uiteraard, voor een fraai portret of mooie bokeh is dit nu niet het eerste wat ik op de camera schroef. Maar ben je fan van plaatjes die net even een ander perspectief bieden en waarbij je flink met kleur en donkere contrasten kunt spelen? Zeker niet twijfelen. Deze lens is een specialleke en speciallekes zijn fun 😉

Esperanza Wingelaar Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *