Zoo fotografie – de light versie

Of ik nog eens mee wilde naar de Zoo? Wat een vraag! De Zoo, dat is een van de leukere uitstapjes met camera. Werkelijk iedereen fotografeert er op los in de Zoo toch? 

Om ook met goede, scherpe foto’s thuis te komen, zijn er wat standaard adviezen. Ik noem er een paar in vogelvlucht: Zo is een goede zoomlens praktisch om je onderwerp te isoleren. En door zo kort mogelijk bij een hekwerk te starten met inzoomen, is het hekwerk zelf minder zichtbaar in je foto.

Als je bij een raam de lens zo kort mogelijk op het glas zet, kun je ongewenste schaduwen verminderen. Een polarisatiefilter kan hierbij ook helpen. Een statief zorgt dan weer voor de nodige stabiliteit voor je grote zoomlens en kan een uitkomst zijn bij slechter licht.

Dit zijn stuk voor stuk prima tips. Maar dan moet je wel een hoop materiaal meesjouwen naar een locatie die meestal onderdeel is van een gezinsuitstap. Bij mij tenminste wel. Daar ga je dan met je statief en de grote zoomlens. Bovenop in de tas misschien nog een picknick? En is het werkelijk je intentie om het hele gezelschap op te houden bij ieder dierenverblijf omdat jij je camera en statief moet installeren?

Reporterstijl dan?

Ik heb ooit bij een niet gepland bezoek aan de Apenheul rondgelopen met mijn kleinste fujifilm toestel, de X-E3 en een 50mm f2 lens. We waren toevallig op vakantie in die regio en dat was de combo die ik bij had. Uiteraard zijn er dan fotografisch leuke momenten die je moet laten schieten omdat de apen bijvoorbeeld veel te ver weg in de touwen hangen. Ook wordt het dan moeilijker om je onderwerp te isoleren zonder andere mensen of het verblijf mee te fotograferen. 

Toch heb ik die middag even enthousiast foto’s gemaakt als andere keren. Ik ging meer in reporterstijl denken. Is het werkelijk een ramp dat je kunt zien dat een foto in de dierentuin is gemaakt? Kijk bij een volgend bezoek eens naar de interactie tussen nieuwsgierige stokstaartjes en hun bezoekers en je moet toch toegeven dat het eigenlijk leuker is om de bezoekers wel mee te fotograferen? Goed, het is dan in een opslag duidelijk dat je niet in Afrika was bij het maken van deze foto, maar who cares? 

De meeste moderne dierentuinen hebben dusdanig veel observatiepunten boven en langs alle hoeken van hun verblijven dat ik mij soms zelfs afvraag of een zoomlens nog nodig is. Je kunt zelfs met de smartphone prima foto’s maken. Het komt ook hierbij grotendeels neer op geduld, een beetje geluk en je eigen creativiteit. 

Een van mijn favoriete dierentuinfoto’s is deze gsm snapshot van de Gaia Zoo. Gefotografeerd met een ouder type samsung, nog niet eens een echte smartphone. Toch werkt alles mee; de zon, de felle kleuren. Het was een leuke dag, een mooie herinnering. Ik heb nog altijd een geprinte versie hiervan op A4 formaat.

Foto Gaia Zoo met de Samsung GT-1900

Dus, voor alle hobby enthousiastelingen die gewoon net als mij graag foto’s maken in de dierentuin. (Maar dan wel in een aangenaam tempo en liefst zonder andere gasten op de tenen te staan met hun statief). Een aantal bijkomende tips:

  • Denk na over de boodschap van je foto en fotografeer gerust ook tralies, andere bezoekers, toeschouwers of verzorgers als je denkt dat dit een meerwaarde geeft aan het beeld. Wil je gewoon een scherpe foto van apen die schuilen voor de regen of wil je de mensen die onder hetzelfde afdak schuilen ook mee voor de lens? Dat geeft direct een heel andere sfeer.
  • Een tip voor de geduldige(re) fotograaf. Houd de lichtspots in de gaten. Als het een warme zomerdag is, houden de dieren zich (net als ons) meestal in de schaduw op. Niet al te gemakkelijk om te fotograferen en ook niet zo spannend qua belichting. Toch is er meestal wel een aap of wolf die gaat wandelen en even met zijn snuit in de zon gaat liggen. Zoek de plek die voor jou ideaal is qua licht en omgeving en wacht tot de spreekwoordelijke berg naar jou komt. 
  • Wat mij meteen op het volgende punt brengt. Ga eens op een regenachtige dag. Dan zijn er minder bezoekers en vaak actievere dieren. Neem gewoon een regenjas mee. Het blijft een leuk dagje uit.
  • Fotografeer in series. Uiteraard is het geweldig als je een foto maakt waar de actie van af spat en alles in een opslag duidelijk is. Dit lukt alleen niet iedere keer. Terwijl je blijft uitkijken voor dit soort momenten kun je verschillende scènes maken van een bepaalde situatie. Zo heb je toch een leuk overzicht mocht de allesbeslissende scène uitblijven.
  • Dierentuinen hebben behalve de dieren ook vaak een fantastisch hoog park gehalte met mooie bloemen en begroeiing. Ideaal voor leuke portretten van je gezinsleden of vrienden. 
  • Maak gebruik van doorkijkjes. Kleine streepjes opening tussen het hout of groen. Deze kunnen een aparte omlijsting geven aan je onderwerp.
  • Er zijn vaak ook die andere diertjes die zich graag ophouden in dit soort parken. Zoals eekhoorns, eenden en roodborstjes. Katten kom je ook bijna in iedere Zoo tegen. Je zou zomaar met echte wildlife foto’s kunnen terugkomen.

Laat het moment eens schieten

En het meest belangrijke nog. Het advies dat ik zelf steeds meer ter harte probeer te nemen. Durf af en toe een moment te laten schieten. Laat de camera eens een uur in de tas. Zorg dat je handen eens even vrij zijn. Leef in het moment en observeer de wereld eens buiten het 3:2 frame. Dan zul je merken dat de dieren zelf nogal verveeld wegkijken van al die schermen en lenzen. Net zoals mijn hond ook direct haar kop wegdraait als ze mij met de camera ziet aankomen . 

Bij mijn meest recente bezoek aan de dierentuin hebben we een hele poos geamuseerd gekeken hoe 3 neushoorns tegelijkertijd in een veel te kleine modderpoel wilden gaan liggen. Er volgde een interessante 2 tegen 1 krachtmeting. Stenen verschuiven met de hoorn. Elkaar wegduwen. Boos opstaan toen de derde neushoorn zich erbij wrong. Het was enorm grappig, waarschijnlijk ook op beeld, maar ik was daar toen eens even niet mee bezig.

En dat is de gouden tip, geloof me 😉

Esperanza Wingelaar Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *