En toch voel ik een afstand

Tijdens deze vreemde quarantainedagen zie ik sommige vrienden nog maar zelden, zeker de mensen die net over de grens in Nederland wonen. Zo ook Lysanne. Onder normale omstandigheden gingen we toch wel een aantal keren per jaar op een fotografisch uitstapje, maar sinds februari vorig jaar zien we elkaar enkel digitaal. 

Omdat we na de zoveelste verstrenging weer een afspraak hadden moeten afblazen, kwam Lysanne met het idee voor een fotomiddag met whatsapp. Ik zelf deed er een schepje bovenop door voor te stellen om portretten te maken van elkaar tijdens het videobellen. Ik had dit gezien in een filmpje van Irene Rudnyk en het zag er wel tof uit.

De bedoeling is dus dat het model zich positioneert voor een raam, egale muur, wit scherm of wat dan ook voorhanden, met de gsm op een statief voor zich. Onthoud het statief. Dat duurde even voor wij doorhadden dat een statief praktisch kan zijn. De persoon aan de andere kant van de lijn, de fotograaf, maakt dan een foto met zijn camera van het beeld in de smartphone. Het is dan wel zo leuk de smartphone ook origineel te positioneren zodat het plaatje in zijn geheel toch wel de moeite is. 

Zoals ik al zei, op youtube zag het er wel tof uit..

Het begon er al mee dat je met whatsapp je eigen schermpje niet kunt uitschakelen. Of misschien kan dat wel, maar wij hebben de instelling daarvoor toch niet gevonden. Zo zat Lysanne vriendelijk lachend klaar voor haar scherm en had ik de smartphone mooi gepositioneerd op een andere foto op een stoel. Ik was dus genoodzaakt omlaag te fotograferen toen ik ineens mijn eigen gezicht met camera mee in de scene zag hangen. Euhmm, dat was uiteraard niet de bedoeling.

Na wat geëmmer over en weer met de instellingen, waarbij de verbinding meermaals wegviel omdat we op een verkeerde knop duwden, besloten we het eens via messenger te proberen. Dat werkt. Er zit een knop onderaan in beeld. Een icoon van een camera met een streep erdoor. Als je daarop duwt, is je eigen scherm weg.

Opnieuw geïnstalleerd hebben we afwisselend wat foto’s gemaakt. Maar door het uitschakelen van het videobeeld had je als model wel geluid maar je zag de fotograaf niet meer natuurlijk. Dat was vreemd poseren en het leverde komische toestanden op waarbij je een hoop geschraap en gestommel hoorde, soms het focussen van een lens, de ontspanknop of de flitser. Ik werd op een gegeven moment in mijn smartphone-kader volledig belegd met schelpjes, dat klonk een beetje alsof het hagelde in de woonkamer.

Aan fotograafzijde waren er meerdere ergernissen. Je smartphone reflecteert nogal, dus moet je uitkijken met lichtvlekken van ramen en flitser. Dan zijn er nog de krassen en vlekken die je onder normaal gebruik niet zo opvallen, maar nu enorm storen natuurlijk. 

We hadden beiden soms moeite met focussen. Het weinige licht voorhanden zal daar zeker aan hebben bijgedragen. Lysanne heeft dit uiteindelijk opgelost door gebruik te maken van een flitser die ze tegen het plafond liet bouncen. Ik door de opstelling met de smartphone zo kort mogelijk bij het raam te plaatsen en mijn ISO flink op te schroeven. 

Kortom, het was grappig om een keer te proberen, maar eigenlijk ook een tikje frustrerend. Zeker omdat de resultaten erg tegenvielen. Je hebt enorm kwaliteitsverlies. Misschien ook even benadrukken dat Lysanne en ik beiden liever achter de lens staan als er voor.

Wat ons betreft, werkte dit vooral op de lachspieren en we kregen er een grijze zaterdagmiddag mee om. Gaan we dit nog eens proberen of perfectioneren? Nope.. 

Mocht jij na het lezen van deze blog toch nog zelf aan de slag willen gaan met deze opstelling (werkelijk?), hier een kleine opsomming van alles waar je op moet letten:

  • bespaar jezelf tijd, bel via messenger of zoom. In ieder geval niet met whatsapp.
  • Neem een statief voor je smartphone en een statief voor je camera.
  • Veeg steeds opnieuw de smartphone schoon.
  • Een raam biedt uiteraard mooi licht, maar denk na over je opstelling, alles reflecteert in je scherm. Jijzelf, het raam, gordijnen of lampen in de kamer.
  • Controleer heel goed of je model in het scherm goed in focus is, manueel focussen werkt het prettigst.
  • Stel het licht bij in je smartphone, dat wordt doffer na een tijdje.
  • Probeer diepte te creëren met props/accessoires. Lysanne deed dit leuk met schelpjes en kaarten.

En kijk op voorhand zeker eens het filmpje van Irene Rudnyk. Zij wist er zoals altijd wel weer iets heel elegants van te maken. 

Zij noemt zelf ook Alessio Albi (instagram) een hele goede portretfotograaf die erg populair werd vorig jaar met zijn facetimeshoots. Dit is zelfs nog moeilijker. De fotograaf maakt snapshots tijdens het facetimen en bewerkt deze tot mooie plaatjes. Kijk zeker eens op zijn instagrampagina.

En voor meer foto’s van Lysanne, kijk zeker eens op haar instagrampagina.

Esperanza Wingelaar Geschreven door:

Wees de eerste om te reageren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *